Blogg

Naturlig hudvård

Istället för att anpassa sig efter trender och mode vad gäller hudvård kan det vara bra att i tanken bara stanna och tänka naturlig hudvård. Låt inte andra peka åt dig vad du ska ha eller behöver, utan tänk istället efter själv. Vad skulle vara bra för just din hud både idag och imorgon. Troligtvis något som i grunden fungerat sedan urminnes tider, om än något moderniserat. Men ändå att grunden, det helt enkelt verksamma ämnet i hudprodukten, är så naturlig som möjligt. Då kommer den troligtvis fungera bra både idag och imorgon. Exempel på sådant ämne är aloe vera som funnits just sedan urminnes tider, blivit undangömt och överkört av kosmetikaindustrin som istället vill kunna sälja kemikalier på burk. Det går nämligen lite snabbare att tillverka något som rörts ihop av olika kemikalier än att vänta på en växt som måste växa färdigt innan man kan göra något av den.

Men tiden kom ifatt och konsumenten har, i samband med att allt fler fått allergier mot kemikalier i kosmetika, åter igen börjat söka efter en mer naturlig hudvård som vi slipper fara illa av. Och ett av dessa ämnen som det åter skakats liv i är just aloe vera som kan användas till en massa olika produkter, eller bara använda precis som den är efter att man tagit den från bladen. Den används som basen i många krämer och schampo som man lyckats anpassa, ibland ihop med flera andra naturliga ämnen, för att hjälpa mot många olika hudproblem också. Nu handlar det inte om de produkter du hittar i butiken du handlar mat i, bland handkräm eller schampo bara för det står ”aloe vera” på förpackningen. Det här handlar om de mer handgjorda med äkta aloe vera i, där ämnet är en stor del av produkten och inte bara en liten del bland mycket annat så den inte får tillräcklig effekt. Den om är intresserad av dessa mer unika och äkta produkterna för hår och hud kan vi rekommendera en webbutik som säljer enbart just dessa.

Vad är god hälsa?

Vad är en god hälsa?

En god hälsa är helt enkelt när man mår bra. Och det finns många olika saker som spelar in för att vi ska må bra. Om vi tänker på vuxna så handlar det exempelvis som familjesituation, ekonomisk stabilitet, hur man trivs på sitt jobb om man nu jobbar, relationer till vänner, sexliv och mycket annat. Även vår hudvård påverkar hälsan vad gäller både hur vi känner oss och hur vi ser ut helt enkelt. Dagligen trycks vi på reklam om olika kroppsideal  och vilka produkter vi ska använda i tv- och radioreklam som skapats av listiga reklammakare inom skönhetsindustrin.

Aloe Vera

Idag har jag besökt ett ställe där man odlar aloe vera här på Kanarieöarna. Det var riktigt intressant och lite särskilt roligt blev det att jag här ungefär med ett avstånd över halva jordklotet får veta av dem att deras produkter finns att köpa även hemma i Sverige!

Aloe vera är en stor växt, om vi pratat om dem som växer här på Kanarieöarna vill säga. Vi kan hitta dem även hemma i Sverige men då handlar det om små krukväxter vi får plats med i fönstret. De som växer här ute på stora fält blir något helt annat. Jag köpte med en planta hem från dem, det är ju lite kul att de vad det blir av den i fönstret hemma i Sverige. Man upplyste mig om att man kan ta av ett blad och smörja direkt på huden om man bränt sig eller fått ett sår för att få det att läka snabbare. Den delen kände jag till, men vad jag inte kände till är att man inte ska äta den. Jag har inte riktigt tänkt på att man kan äta den, men det finns en juice som man gör av aloe vera. Därför skulle man kunna tro att den går att äta, alltså innehållet i bladen men det är något man bör undvika för att slippa tråkiga följdeffekter. Guiderna på odlingen informerade om att på insidan av bladen, alltså mellan bladets skal och den gel som de använder till olika produkter, finns ett ämne de tar bort/filtrerar bort som är starkt laxerande. Så, om man bara tar bort skalet och tar lite av innehållet rakt av lär man få lite magproblem för en stund… Behöver man aloe invärtes är det bättre att köpa färdig juice skulle jag tro.

Köpa aloe vera i Sverige

När jag frågade om man kunde köpa deras produkter på något sätt i Sverige fick jag veta att det tydligen går strålande bra. Produkterna finns på en helt egen samlingssida med aloe vera hos en webbutik i Sverige som jag faktiskt handlat hos förut men då inte riktigt tänkt på de här produkterna. Det är lite extra roligt när man vet varifrån de kommer, att jag varit här och sett hur allt går till och hur noga man är med allt. Jag har precis läst en rapport om ämnet hur väl det faktiskt fungerar.

Själva basen i de olika produkterna är aloe vera gel som är det innehåll man tar från bladen. Tar man det från början går det till enligt följande steg. Från växten skär man av de största bladen och tar men till ett intill liggande hus där man har alla maskiner för att ta fram ren gel. Där skär man för hand bort det lite hårdare skalet på bladen och får kvar det som sedan blir gel. Detta ser just nu ut som en lite trådig och halvt genomskinlig filé vilken läggs på ett band som gör att den åker in i en maskin där den krossas och pressas (så kallad kallpressning). Efter pressningen är det färdig aloe vera gel som pumpas direkt till stora tankar. Från dessa tankar fyller man gel direkt i flaskor som säljs precis som de är.

Gel till andra produkter

Men sedan finns många andra maskiner där man använder denna gel till att göra andra produkter av. Ihop med andra ämnen gör man ansiktskrämer, handkräm och hårschampo för att nämna bara lite av allt man kan göra. De här produkterna har verkligen ett gediget hantverk bakom sig. Jag är imponerad av allt arbete och förstår att de här äkta produkterna kostar lite mer än de som massproduceras på helt annat sätt. Och det är väl som med allt annat, att man får vad man betalar för. Själv tycker jag det är bättre att köpa det med hög kvalité istället för att köpa något skräp som man bara blir missnöjd med.

Riktigt bra att man kan köpa de här produkterna i Sverige, så man inte behöver åka hela vägen till Kanarieöarna för att köpa bra aloe vera!

Nyårsafton

Till midsommar var det regn som gällde enligt alla prognoser, men så blev det inte. Det blev helt omvänt men supervärme och sol på de flesta håll i landet. Ibland är det bra att de som vill tolka väderdata får helt fel, det får vi tacka för. Nästa storhelg man är intresserad av vädret till får nog bli nyårsafton när alla vill ha klart väder för att se alla raketer på himlen. Möjligtvis även julafton när man vill ha vitt på marken men inte allt för mycket snö i jultrafiken. Men det får vi lämna åt senare inlägg här, för vem till prata om snö och kyla när vi har sol och bad att hinna med?

Simma lugnt!

Blir det regn på midsommar igen?!

Imorgon smäller det, något av den mest svenska traditionen går av stapeln när det äntligen är dags för midsommar igen. Men frågan är som det blir regn på midsommar igen eller om vi klarar oss. Kvällstidningarna skriver just nu om ”Det blir regn i år igen – ingen klarar sig”. Och det ser nästan ut så när man tittar på prognoserna för hela landet. Västkusten lär få ganska stora mängder regn.

Men vad gör väl det, vi har ju en underbar tradition där vi käkar sill, dricker gott och umgås med trevliga vänner. De flesta av oss har flera års erfarenhet av att fira midsommar och är väl medvetna om att regnet, och ibland även åskan, oftast hänger i luften på midsommarafton. Vi är förberedda och har bra alternativ att fly undan till när regnet så traditionsenligt börjar komma. Så ingen fara på taket – det är ju bara lite regn. Och vi har ju ändå en midsommar att fira!

Ha en trevlig midsommar!

Mindre än en vecka kvar till midsommar

Nu är det mindre än en vecka kvar till midsommar men det känns ännu som om det vore långt kvar, med tanke på vädret. I början av sommaren var det varma och sköna dagar, men så slutade alla skolor för sommarlov och plötsligt tog sommaren också sommarlov. Lite typiskt som folk brukar säga ”När barne slutar skolan blir det dåligt väder”. Och hittills stämmer det, även om det inte regnat varje dag, men någon direkt sommarvärme har det inte varit.

Tjuvkikar man lite på hur man tror att vädret ska bli till midsommar så ser det ut att bli uppehåll för de flesta sommar firar midsommar i Sverige i alla fall, men inte någon jättevärme vilket på ett sätt kan vara lite skönt, men det vill nog till att ta med lite tjockare kläder att ta på sig framåt kvällen, för kvällstid ser det inte ut att vara någon värme alls. Men med i alla fall skaplig värme och uppehåll som det ser ut just nu så är det nog ändå ganska skapligt mot hur det så kallade midsommarvädret annars kan vara med regnskurar till och från hela dagen och kvällen.

med mindre än en vecka kvar till midsommar som i år är en fredag lär det vara handlande redan denna helg och under veckan. Kan tänkas vara lite halvtjockt i mataffärerna (och troligen även på Systembolaget) på eftermiddagarna under hela veckan.

Ha en trevlig midsommar!

Problemhy

Problemhy finns det flera varianter av där vissa är värre och kräver mer uppmärksamhet och en del är av det mildare laget. Här kikar vi lite närmare på olika hudtyper, vilka kännetecken vissa hudproblem kan ha och även vad du kan tänka på för att din hud ska må bättre.

Innan vi tittar på några olika varianter av problem man kan tänkas ha, finns det en gemensam faktor för i princip alla med problemhy – ett minskat självförtroende. I ett samhälle som är såpass fixerat vid utseende, kan det för många vara oerhört påfrestande att leva med olika typer av hudproblem. Glöm inte att du absolut inte är ensam och att röda prickar eller kanske en torr och fjällig hy inte ska få rätten att definiera dig som person. Du är så mycket mer än en obalanserad hy.

Den mest förekommande hudtypen är blandhy. Oftast märks detta genom att panna, näsa och haka har en fetare typ av hy och en del pormaskar och ibland acne kan uppstå. Resten utav ansiktet är i regel torrare och mer balanserad. Även då detta är den vanligare typen av blandhy, kommer den i massor av olika kombinationer där andra områden i ansiktet är fetare eller torrare.

Andra hudtyper är torr, känslig och fet hy. Denna torra och känsliga hyn, som ibland kommer i kombination av de båda, kan kännas sträv och ibland klia efter rengöring. Speciellt den känsliga hyn blir enkelt påverkad av kemikalier samt väder och vind. Den torra hyn kan bli såpass torr att huden utvecklar irriterande eksem. Den feta hyn kan kännas oljig men i vissa fall beror det på att huden är i en övergångsperiod för att sedan ge utslag som tonårsacne.

Det viktigaste att komma ihåg för dessa olika hudtyper är att ingen blir bättre av att tvätta för mycket och för ofta. En fet hy ska absolut inte torkas ut, men inte heller smörjas med feta krämer. Både den torra hyn, den fetare och blandhyn vill ha massor av fukt för att må bra och kunna skapa en mer balanserad hy. Glöm inte att vara extra noga med att välja milda produkter om din hy är extra känslig. En hy med porer kan ibland behöva en extra rengöring med en mild ansiktspeeling, ungefär 1-2 gånger per vecka.

Problemhy och kroniska sjukdomar

Kroniska sjukdomar klingar sällan fint i någons öra. Men bara för att det inte går att bota något betyder inte detta att det är omöjligt att göra det bättre och hålla det någorlunda i schack. Vuxenakne, rosacea och psoriasis är tre olika former av problemhy som aldrig försvinner helt och hållet. Det finns en del behandlingsmetoder, effektiva krämer och kostråd man kan följa för att ens hy ska må bättre. Vissa kan ibland tro att det inte tjänar mycket till, men ofta beror detta på att man blivit felaktigt informerad om hur man ska ta hand om sin hy. Många som hittat rätt behandlingsmetod för sina problem upplever stora skillnader som är oerhört betydande för både välmående och utseende.

Mors dag

Vad är bästa presenten på mors dag? Det beror nog på men en investering i hälsa är väl aldrig fel till gamla mor, och då är det kanske inte ett årskort till ett flashigt gym som gäller utan kanske en investering i en härlig middag.

Vore det inte trevligt för lilla mor att bli bjuden på en middag där man verkligen har tid att sitta och prata. Hur är det hälsa kanske någon undrar – att äta?! När man umgås och trivs mår man bra, och det är en mycket stor del av en bra hälsa.

Så varför inte ta en middag på mors dag?

Olika hudtyper

Det finns några olika hudtyper och även en del kombinationer utav dessa. Varje hudtyp har sina karaktärsdrag och kräver en viss typ av hudvård. Vilken hudtyp har du? Ibland är det inte så lätt att veta heller, om du läser vidare får du reda på hur du kan veta mer om din hud.

Vilka hudtyper finns det?
I regel pratar man om torr hud, fet hud, normal hud, blandhy och känslig hud. Det finns även något vi kallar problemhy och där i räknas ofta acne, milier, seborré och rosacea bland annat. Känslig hud kan även ibland räknas in.

Torr hud flagnar lätt om man inte smörjer in, porer är för det mesta små och fina och det är ovanligt med finnar. Den torra huden har brist på fettproduktion och fukt. Denna typen av hy kräver krämer som ger mycket fukt och en lite fetare kräm går bra att använda. Ansiktstvätten bör inte vara uttorkande och man måste nästan alltid smörja efter tvätt. Torr hy är vanligast i Norden.

Fet hy har en överproduktion av talg, porerna är ofta stora och huden glansig. Ofta får den feta hyn lätt finnar. Feta krämer ska undvikas, välj en kräm som kan återställa balansen i din hy. Torka absolut inte ut huden då detta kommer leda till ännu mer talgproduktion.

Blandad hy är när delar av ansiktet är fetare och vissa delar torrare eller mer normala. Oftast ligger de fetare partierna på panna, näsa och ibland haka. Rekommendationen är att använda produkter för de områden man har mest av.

Känslig hy, som ofta kombineras med torr hy har ytliga blodkärl och reagerar lätt på väder, vind och kemikalier. Milda produkter ska användas på den känsliga hyn och den måste hållas återfuktad, vissa känsliga hudtyper kan utveckla eksem.

Problemhy är en annan variant av hudtyp, men den kommer i ett eget inlägg inom någon dag.