Aloe Vera

Idag har jag besökt ett ställe där man odlar aloe vera här på Kanarieöarna. Det var riktigt intressant och lite särskilt roligt blev det att jag här ungefär med ett avstånd över halva jordklotet får veta av dem att deras produkter finns att köpa även hemma i Sverige!

Aloe vera är en stor växt, om vi pratat om dem som växer här på Kanarieöarna vill säga. Vi kan hitta dem även hemma i Sverige men då handlar det om små krukväxter vi får plats med i fönstret. De som växer här ute på stora fält blir något helt annat. Jag köpte med en planta hem från dem, det är ju lite kul att de vad det blir av den i fönstret hemma i Sverige. Man upplyste mig om att man kan ta av ett blad och smörja direkt på huden om man bränt sig eller fått ett sår för att få det att läka snabbare. Den delen kände jag till, men vad jag inte kände till är att man inte ska äta den. Jag har inte riktigt tänkt på att man kan äta den, men det finns en juice som man gör av aloe vera. Därför skulle man kunna tro att den går att äta, alltså innehållet i bladen men det är något man bör undvika för att slippa tråkiga följdeffekter. Guiderna på odlingen informerade om att på insidan av bladen, alltså mellan bladets skal och den gel som de använder till olika produkter, finns ett ämne de tar bort/filtrerar bort som är starkt laxerande. Så, om man bara tar bort skalet och tar lite av innehållet rakt av lär man få lite magproblem för en stund… Behöver man aloe invärtes är det bättre att köpa färdig juice skulle jag tro.

Köpa aloe vera i Sverige

När jag frågade om man kunde köpa deras produkter på något sätt i Sverige fick jag veta att det tydligen går strålande bra. Produkterna finns på en helt egen samlingssida med aloe vera hos en webbutik i Sverige som jag faktiskt handlat hos förut men då inte riktigt tänkt på de här produkterna. Det är lite extra roligt när man vet varifrån de kommer, att jag varit här och sett hur allt går till och hur noga man är med allt. Jag har precis läst en rapport om ämnet hur väl det faktiskt fungerar.

Själva basen i de olika produkterna är aloe vera gel som är det innehåll man tar från bladen. Tar man det från början går det till enligt följande steg. Från växten skär man av de största bladen och tar men till ett intill liggande hus där man har alla maskiner för att ta fram ren gel. Där skär man för hand bort det lite hårdare skalet på bladen och får kvar det som sedan blir gel. Detta ser just nu ut som en lite trådig och halvt genomskinlig filé vilken läggs på ett band som gör att den åker in i en maskin där den krossas och pressas (så kallad kallpressning). Efter pressningen är det färdig aloe vera gel som pumpas direkt till stora tankar. Från dessa tankar fyller man gel direkt i flaskor som säljs precis som de är.

Gel till andra produkter

Men sedan finns många andra maskiner där man använder denna gel till att göra andra produkter av. Ihop med andra ämnen gör man ansiktskrämer, handkräm och hårschampo för att nämna bara lite av allt man kan göra. De här produkterna har verkligen ett gediget hantverk bakom sig. Jag är imponerad av allt arbete och förstår att de här äkta produkterna kostar lite mer än de som massproduceras på helt annat sätt. Och det är väl som med allt annat, att man får vad man betalar för. Själv tycker jag det är bättre att köpa det med hög kvalité istället för att köpa något skräp som man bara blir missnöjd med.

Riktigt bra att man kan köpa de här produkterna i Sverige, så man inte behöver åka hela vägen till Kanarieöarna för att köpa bra aloe vera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *